Thursday, February 22, 2007

Thursday, February 15, 2007

Sibiu- capitala europeana

Explozia culturalã pe care o asteaptã sibienii de la Capitala culturalã europeanã 2007 se va mai lãsa asteptatã pânã în luna mai. Doar lunile cãlduroase vor atrage aglomeratiei de evenimente culturale, toamna aducând iarãsi obisnuitele evenimente monotone. ZIARUL de Sibiu vã prezintã perioadele în care este bine sã nu vã faceti planuri de plecare. În oglindã, ZIARUL pune si opiniile a doi oameni de culturã pe planuri diferite fatã de Capitala Culturalã. Un proscris, Sorin Tara, si un actor pe val, Florentina Tilea

În ianuarie, sibienii au beneficiat de 53 de evenimente culturale – fiecare s-a putut convinge de calitatea lor. Cele mai rãsãrit a fost concertul Filarmonicii Natiunilor Unite, iar multimea s-a putut bucura de spectacolul de artificii si de concertele din preajma Anului Nou. A urmat un februarie relativ fad, în care a apãrut izolat concertul Scalei di Milano, din cele 50 de evenimente culturale. Ca o remarcã, din cele 50 înscrise în programul oficial al Capitalei Culturale Europene, 19 poartã semnãtura Studioului de film Astra – adicã sunt proiectiile de filme cu care ne-a obisnuit Studioul. Nici luna martie nu iese cu mare lucru în evidentã. Cu un Festival coral organizat pe trei zile si un spectacol semnat de genialul Andriy Zholdak, programul cultural numãrã nu mai mult de 44 de evenimente. Oricum mai multe decât în aprilie, ce programeazã doar 35 de evenimente culturale. Printre care, mai disputat, dar cu locuri limitate, vor fi Galele Uniter, spectacol importat pe banii Capitalei culturale de la Bucuresti. Andriz Zholdak va salva din nou programul cultural cu "Viata cu un idiot" .
Aproape 100 de evenimente culturale numãrã luna mai, în programul oficial. Numai cã acestea vor fi mult mai multe, având în vedere cã la sfârsitul lunii va avea loc Festivalul de Teatru. Si cã în aceeasi lunã are loc si Festivalul de Jazz. Ca un detaliu, în programul cultural al lui mai, sunt prinse si 8 evenimente culturale marca FDGR, printre care stã si o conferintã de presã, ca exemplu de manifestare spiritualã.
De altfel, mai este luna care dã tonul Capitalei culturale. Odatã cu începutul verii, sibienii se vor putea bucura de Festivalul Artmania, ce va aduce pe scena din Piata Mare trupe precum Anathema sau My Dying Bride. Urmeazã tot în iunie si TIFF-ul adus de la Cluj-Napoca, un festival de dans si unul de animatie. Tot în aceste luni cãlduroase se vor "înghesui" si restul evenimentelor aduse pe banii Guvernului de la Bucuresti.
Din toamnã, însã, se pare cã marsul evenimentelor culturale îsi va diminua din nou ritmul. Luna octombrie va numãrã numai 64 de evenimente culturale, majoritatea expozitii sau "discutii la o cafea" , cap de afis rãmânând pentru aceastã lunã Festivalul de Film Documentar ASTRA Film Fest. Ultima lunã a Capitalei culturale europene, noiembrie, mai numãrãr 30 de evenimente, din care nici unul nu rãsare drept cap de afis.